top of page
NATJECATELJSKI PROGRAM
COMPETITION program


Zanima vas drugačiji pogled na film?

Ulaznice za projekcije u URANIJI Prostor kreacije (Kvaternikov trg 3/3) od 15. listopada potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima.

Ulaznice za filmove online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od 25. listopada uz upute za korištenje platforme

U sklopu DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala donosimo vam razgovore o filmovima koje ćemo voditi s hrvatskim kreativcima čije se branše sami film dotiče.

Gledajte nas u ŠTA DA? emisiji!

Našu programsku knjižicu možete preuzeti ovdje.

GRADEĆI BASTILJU / BUILDING BASTILLE

25. listopada u 20 sati - OTVORENJE FESTIVALA - URANIA Prostor kreacije

Leif Kaldor⎪2021 ⎪KAN, SAD, FR⎪Zoot Pictures⎪76 min

Projekt vrijedan pola milijarde dolara, težak arhitektonski izazov i nemoguć rok, dva zaraćena politička titana i arhitekt koji nikad ništa nije izgradio. Što bi moglo poći po zlu? Novi predsjednik Mitterand otvara natječaj za izgradnju opere na mjestu zatvora Bastille. Čini se da se žiri odlučio za istaknutog američkog arhitekta Richard Meiera - sve dok ministar kulture ne naiđe na ime kanađanina Carlosa Otta. Godinu dana kasnije, Jacques Chirac izabran je za premijera i želi zaustaviti projekt u inat svom političkom protivniku Mitterandu. Izgradnja Bastille je komična, dramatična i zamršena priča o najvećem slučaju promašenog identiteta i iskorištene prilike u modernoj povijesti.

Leif Kaldor je primio mnoge nagrade za svoje televizijske i dokumentarne projekte, ali je inače glazbeni producent, dobitnik nagrade Juno, i multimedijski producent dobitnik nagrade Gemini. Leif ima široko iskustvo u multimedijalnim tehnologijama glazbe, filma i interaktivnih projekata. Leslea Mair i Leif potpisuju sve produkcije Zoot Pictures.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju arhitekt i zamjenik gradonačelnika grada Zagreba, Luka Korlaet i novinarka i urednica Ivana Antunović Jović

Razgovor pogledajte ovdje.

MAIJA ISOLA, MAJSTORICA BOJE I OBLIKA / MAIJA ISOLA, MASTER OF COLOUR AND FORM

26. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Leena Kilpeläinen⎪2021 ⎪FIN, NJE⎪Greenlit Productions⎪97 min

Umjetnost Maije Isole, kako njenih slika tako i tkanina, često je proizlazila iz prirode. Poslijeratne godine 1950-ih i velika seoba stanovništva iz ruralnih područja u gradove 60-ih odigrali su ulogu u njezinu uspjehu. Urbanizacija je transformirala tradicionalno finsko životno okruženje iz prirode u beton. Tkanine s temom prirode ublažile su ovu promjenu. Majine živopisne tkanine bile su u oštrom kontrastu s poslijeratnom neimaštinom i djelovale su na oživljavanje psihe Finaca. Uz njezine dnevnike, pisma, glasovne zapise i razglednice, u filmu pripovijeda i Majina kći Kristina Isola. Ovaj dokumentarac istražuje umjetnost i umjetničinu potrebu za mentalnom slobodom i samoćom koji su bili preduvjeti za njezin kreativni rad. To su problemi s kojima se Maija Isola borila tijekom cijelog života. Teme filma su umjetnički život, sloboda, potreba za samoćom te Majin odnos s kćeri, ali i s muškarcima.

Leena Kilpeläinen studirala je i diplomirala na VGIK-u (Svesavezni državni institut za kinematografiju) u Moskvi. Maija Isola, majstorica boja i oblika njezin je drugi dugometražni dokumentarac. Članica je uprave Finskog dokumentarnog ceha od 2007.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju umjetnica i modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin i novinarka i urednica Ivana Antunović Jović.

Razgovor pogledajte ovdje.

RICHARD LEPLASTRIER – OBLIKOVANJE PERSPEKTIVE / RICHARD LEPLASTRIER – FRAMING THE VIEW

26. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Anna Cater⎪2020 ⎪AUS⎪Anna Cater and Susan MacKinnon for the Australian Broadcasting Corporation⎪73 min

IZGUBLJENI LEONARDO / THE LOST LEONARDO

27. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Andreas Koefoed⎪2021 ⎪DAN, FRA⎪Elk Film, Pumpernickel Films⎪96 min

Richard Leplastrier se smatra jednim od najboljih australskih arhitekata, no on je sve samo ne poznato ime. Leplastrier je arhitekt za arhitekte, koji odbija postati arhitektonska zvijezda. Dokumentarac prati vrlo povučenog, ali karizmatičnog Leplastriera 15 godina, tijekom procesa projektiranja kuće u Blue Mountains koja utjelovljuje ono što je naučio u 50 godina prakse. Osvrće se na utjecaj njegovih mentora i revolucionarne kuće Bilgola, projektirane 1974. Priznata je kao jedna od najljepših kuća u Australiji. Leplastrier za nju kaže da se “čvrsto vodio time da je estetika jedini cilj” kada je razvijao njen radikalni dizajn. Kuće koje Leplastrier projektira za svoje klijente su u suprotnosti s njegovim zabačenim kampom na periferiji Sydneya, gdje obitelj jede i spava na podu. Prikazujući revolucionarne kuće i posjete Kyotu i Operi u Sydneyju, ovaj snažan portret otkriva ključnu figuru u australskoj arhitekturi.

Anna Cater započela je svoju karijeru kao novinarka u tiskanim medijima, nakon čega je radila za ABC-jev istraživački radijski program Background Briefing, prije nego što je postala voditeljica istraživanja i producentica u produkcijskoj kući Four Corners. Godine 1997. diplomirala je  dokumentarni film na Australian Film, Television and Radio School i zatim pokrenula svoju tvrtku Mitra Films.  Producirala je dokumentarce za australske i međunarodne televizijske kuće.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju arhitekt Andrija Rusan i novinarka i urednica Vlatka Kolarović

Razgovor pogledate ovdje.

Godine 2008. najugledniji svjetski stručnjaci za Leonarda Da Vincija okupili su se oko štafelaja u Nacionalnoj galeriji u Londonu kako bi ispitali tajanstvenu, neupadljivu sliku pod nazivom  Salvator Mundi (Spasitelj svijeta - na latinskom). Film kroji priču koja stoji iza najskuplje slike na svijetu – koja je prodana za 450 milijuna dolara. Od trenutka kada je slika kupljena za 1175 dolara u sumnjivoj aukcijskoj kući u New Orleansu, i kada ispod teškog laka restaurator otkriva majstorske renesansne poteze, nezasitna potraga za slavom, novcem i moći određuje sudbinu Spasitelja svijeta. Kako joj cijena raste, tako se množe i pitanja o njezinoj autentičnosti. Je li ovo doista slika Leonarda da Vincija? Razotkrivajući skrivene planove najbogatijih ljudi i najmoćnijih umjetničkih institucija na svijetu, otkriva se koliko su interesi za sliku Salvator Mundi tako goleme moći da istina postaje sekundarna.

Andreas Koefoed diplomirao je dokumentarnu režiju na Danskoj nacionalnoj filmskoj školi 2009. i sociologiju na Sveučilištu u Kopenhagenu 2004. Njegovi su filmovi osvojili nagrade na brojnim festivalima uključujući Tribecu i Silverdocs. Godine 2009. dobio je švedsku nagradu za dokumentarni film Silverfjäril.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec i novinarka i urednica Ivana Antunović Jović.

Razgovor pogledajte ovdje

VAŽNO JE ZVATI SE ARHITEKTOM / THE IMPORTANCE OF BEING AN ARCHITECT

27. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Giorgio Ferrero⎪2021 ⎪ITA⎪MYBOSSWAS⎪60 min

Dokumentarni film koncipiran kao virtualni dijalog i glazbeno putovanje u četiri čina, istražuje odgovornost arhitekata u izgradnji društva sutrašnjice. Kroz pogled Antonija Citterija i Patricije Viel, suosnivača milanskog ureda za arhitekturu i dizajn interijera ACPV, film prikazuje viziju arhitekture budućnosti, usredotočenu na primirje između prirode i izgrađenog okoliša. Izmjenjujući razgovore s različitim ličnostima iz svijeta mode, umjetnosti, dizajna i istražujući arhitektonske projekte ACPV-a, dokumentarac nudi post-COVID viziju svijeta, tijekom klimatske krize i urbane redistribucije; od računalnih metoda projektiranja, međunarodnih projekata i tehnoloških inovacija, do putovanja kao neiscrpne inspiracije. Latentna energija arhitektonskih djela dočarana je kroz glazbene scene smještene u različitim dijelovima svijeta, susrećući se u jednoj kompoziciji, onoj gradova sutrašnjice.

Giorgio Ferrero je skladatelj, redatelj i fotograf iz Torina. Skladao je i producirao glazbene zapise za nagrađivane filmove, kazališne predstave, impresivne instalacije i osmislio niz edukativnih radionica. Postao je kreativni direktor digitalnog i zvučnog sadržaja Galleria dell’ Accademia di Firenze 2020. godine. Direktor fotografije Federico Biasin je s Giorgiom Ferrerom i Rodolfom Mongitoreom osnovao transmedijski multidisciplinarni kreativni studio MYBOSSWAS u Torinu.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju arhitekt Alan Kostrenčić i novinarka i urednica Vlatka Kolarović

MODERNA DANSKA ARNEA JACOBSENA / ARNE JACOBSEN’S MODERN DENMARK

28. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Lars Rønnow Torp⎪2021⎪DA⎪Thin Green Line Productions⎪59 min

Film prati neposlušnog školarca s velikim talentom za slikanje i kako je on postao jedan od najvećih danskih arhitekata. Arnea Jacobsena rado nazivaju djedom modernog danskog dizajna i naširoko ga se smatra jednim od najutjecajnijih arhitekata i dizajnera 20. stoljeća. Bio je ključni akter u uvođenju modernizma u Dansku i oblikovanju danskog funkcionalističkog izričaja, kombinirajući nove ideje s danskom zanatskom tradicijom i shvaćanjem kvalitete materijala. Radeći kao arhitekt, dizajner namještaja, industrijski dizajner i krajobrazni arhitekt, dao je doprinose svijetu dizajna koji su danas jednako značajni i originalni kao što su bili i za njegova života. Njegove su ideje bile ispred svog vremena i često su bile kritizirane, ali danas, pedeset godina nakon smrti Arnea Jacobsena njegova djela su još uvijek definiraju modernu Dansku.

 

Thin Green Line Productions, osnivača Larsa Rønnowa Torpa, je danska produkcijska tvrtka koja proizvodi filmske, TV i vizualne proizvode za nacionalne kanale i digitalne platforme na području kulture, znanosti, klime i okoliša. Svježi smjer tvrtke leži u bliskoj suradnji s klijentom i sufinanciranju od strane zaklada i javnih ustanova s ​​javno-uslužnim i neprofitnim namjenama.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju arhitektica  Ana Martina Bakić i novinarka i urednica Ivana Antunović Jović

GROSSMAN

28. listopada u 20 satiURANIA Prostor kreacije

Adi Arbel⎪2021 ⎪IZR⎪Arik Bernstein and David Silber for Alma Films⎪54 min

"Naučio sam nešto o svom pisanju otkako je moj sin, Uri, ubijen. Postoji način na koji možemo  na trenutak razumjeti ono što postoji iza neprobojnog zida smrti, osjećaja nepostojanja. A opet, uprkos tome osjetiti veličinu onoga što znači biti živ - kroz pisanje. To je ono za čim tragam u svom pisanju. Postojati na oba mjesta, samo na trenutak." David Grossman pred kamerom dijeli iskrene, privatne i intimne uvide i razotkriva osjetljivu i složenu vezu između svojih romana i osobnog života. Biografski dokumentarac o poznatom romanopiscu, modernom misliocu, mirovnom aktivistu i iznimnom ljudskom biću. Ovo je film o Grossmanovom dubokom, dirljivom i utjecajnom glasu u izraelskoj kulturi.

Adi Arbel je urednica sadržaja, redateljica i umjetnička  savjetnica za dokumentarne i igrane projekte od 1998. Arbel je radila kao umjetnička savjetnica i predavačica na svim filmskim i televizijskim programima fondova u Izraelu, kao i umjetnička direktorica za Channel 8, vodeći izraelski dokumentarni TV kanal, u posljednjem desetljeću.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Sudjeluju redateljica Adi Arbel i novinarka i urednica Vlatka Kolarović

UMIJEĆE ŠUTNJE / THE ART OF SILENCE

29. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Maurizius Staerkle Drux⎪2022⎪ ŠVI, NJE⎪Beauvoir Films⎪81 min 

Samo svojim pokretima i izrazima lica, mimičar Marcel Marceau desetljećima je plijenio publiku diljem svijeta, ali tragična je pozadina njegovog rada dugo ostala skrivena. Ovaj dugometražni dokumentarac prikazuje jedinstvenu umjetničku formu pantomime, koju Marceauova obitelj i suradnici održavaju na životu do danas, održavajući njegovu ostavštinu. Inspirirao je nekoliko generacija umjetnika, među kojima i vlastitog unuka i druge bliske rođake, koji su intervjuima u ovom filmu bacili novo svjetlo na njegovo životno djelo. Švicarski redatelj Maurizius Staerkle Drux odrastao je s gluhim ocem, pa film donosi i dijelove njegove životne priče, izazivajući neizrečenu empatiju kod publike.

Maurizius Staerkle Drux rođen je u Kölnu 1988., a odrastao je u Zürichu. Godine 2012. diplomirao je filmsku režiju na ZHdK, smjer dizajn zvuka. Njegov debitantski film Concrete Love - The Böhm Family prikazan je u više od trideset zemalja i osvojio je više nagrada. Od 2017. prenosi svoju strast prema filmu i zvuku kao predavač na Sveučilištu za umjetnost u Zürichu.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA? 

Sudjeluju glumac Dražen Šivak i novinarka i urednica Ivana Antunović Jović

QUANT

29. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Sadie Frost⎪2021⎪VB⎪Goldfinch Entertainment⎪84 min 

Jedna od najpoznatijih britanskih kulturnih ličnosti, Dama Mary Quant bila je predvodnica stilske revolucije 60-ih i 70-ih, udaljujući se od konvencija kroz revolucionarni dizajn i genijalno partnerstvo s frizerom Vidalom Sassoonom. Njezin originalni dizajn i za to vrijeme nečuveni stil smatrani su šokantnim i ključnim za razvoj 'swingerskih šezdesetih'. Film prati priču o ovoj pionirki dizajna i maloprodaje, od njezine prve trgovine na legendarnom King's Roadu u Londonu, do razvoja globalnog carstva koji uključuje modu, kućne potrepštine i kozmetiku. Koristeći intervjue sa suvremenicima Mary Quant (Kate Moss, Vivienne Westwood i drugi), njezinom obitelji i modernim voditeljima mode i stila, kao i dramatizirane scene i arhivske snimke, QUANT prikazuje upečatljive kadrove izvanredne životne priče.

Redateljica Sadie Frost je producentica, glumica, modna dizajnerica i autorica s više od tri desetljeća iskustva u filmu, kazalištu i televiziji. Godine 1999. Frost je s Judeom Lawom, Ewanom McGregorom i Jonnyjem Leejem Millerom osnovala produkcijsku tvrtku Natural Nylon. Frost je osnovala vlastitu modnu marku Frost French, na kojoj je radila tijekom 2000-ih.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA? 

Sudjeluju novinarka i urednica Vesna Blašković i novinarka i urednica Vlatka Kolarović

bottom of page