fb-cover.jpg
NATJECATELJSKI PROGRAM
COMPETITION program


Zanima vas drugačiji pogled na film?

Ulaznice za projekcije u URANIJI Prostor kreacije (Kvaternikov trg 3/3) od 22. do 26. listopada potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima.

*DA2FF održat će se uz epidemiološke mjere koje podrazumijevaju: održavanje razmaka, nošenje zaštitne maske za lice, dezinfekciju ruku, mjerenje temperature i uzimanje kontakata na ulazu. COVID putovnice ili potvrde o testiranju nisu potrebne.

 

Ulaznice za filmove online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od 23. listopada do 1. studenog uz upute za korištenje platforme

U sklopu DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala donosimo vam razgovore o filmovima koje ćemo voditi s hrvatskim kreativcima čije se branše sami film dotiče.

Gledajte nas u ŠTA DA? emisiji!

Našu programsku knjižicu možete preuzeti ovdje.

KUĆA CARDIN / HOUSE OF CARDIN

22. listopada u 20 sati - OTVORENJE FESTIVALA - URANIA Prostor kreacije

P. David Ebersole & Todd Hughes⎪2019 ⎪SAD⎪The Ebersole Hughes Company⎪97 min

Milijuni ljudi prepoznaju kultni logo i sveprisutni potpis, no vrlo malo njih poznaje čovjeka većeg od etikete. Film, u osnovi, traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Kakva priča stoji u pozadini ove legendarne ikone? Film House of Cardin pruža rijedak pogled na um ovog genija kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina. Jedinstven i originalan, gospodin Cardin je redateljima dao ekskluzivan pristup svojim arhivima i svom carstvu te sudjelovao u dotad nezamislivim intervjuima na zalasku svoje slavne karijere. U filmu se pojavljuju Jean Paul Gaultier, Philippe Starck, Sharon Stone, Naomi Campbell i mnogi drugi.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

JØRN UTZON: ČOVJEK I ARHITEKT / JØRN UTZON: THE MAN & THE ARCHITECT

23. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Lene Borch Hansen & Anna von Lowzow⎪2018 ⎪Danska⎪Nordisk Film Production⎪90 min

Jørn Utzon imao je tek 38 godina kada je projektirao jednu od najslavnijih građevina 20. stoljeća – Sydneysku operu. No pothvat koji mu je donio slavu nadvio je svoju tešku sjenu nad ostatak njegove briljantne karijere i života. Utzon je bio prisiljen napustiti Australiju prije završetka projekta. Unatoč brojnim priznanjima i profesionalnoj slavi koju mu je njegova operna kuća donijela, Utzonova se arhitektonska karijera nikada nije potpuno oporavila. Spas i podršku našao je u privatnom životu i ljubavi svoje supruge Lis. Priča je to o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedana iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

JORN UTZON.jpg

MAU

23. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Benji & Jono Bergmann⎪2021 ⎪Austrija, SAD⎪Babka Film Bakery, Thought Engine Inc⎪76 min

Kada čujemo riječ dizajn, većina nas zamislit će proizvod, nešto skupo, djelo individualnog umjetnika. Dizajnerski inovator Bruce Mau vidi nešto sasvim drugo. U fascinantnom umu ovog vizionara, dizajn postaje moćno oruđe u rješavanju najvećih globalnih problema današnjice. Film prati neobičnu profesionalnu putanju tog kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku. Od kreiranja tisućljetnog plana za budućnost Meke do rebrandiranja čitavih zemalja, ovaj pionir transformativnog dizajna svojim nam vječnim optimizmom otkriva potencijal i moć dizajna da promijeni svijet.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

JA SAM SUNCE / I AM THE SUN

24. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Ilaria Gambarelli⎪2020⎪Španjolska, Francuska⎪Aretusa Films, Chakalaka Films⎪82 min

Intimni portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem. Od sloma njihova brenda par je prisiljen raditi u sjeni i ovisiti jedan o drugome, i ekonomski i emocionalno. U gospodarski unazađenoj Italiji, umjesto uobičajenog života i luksuznih događanja, Lorenzo i Luigi ne prestaju se boriti iz mraka kako bi vratili prestiž u svijetu međunarodne mode i iznova zasjali svojim umijećem.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

GIANNI BERENGO GARDIN: PRIČA O DVA GRADA / GIANNI BERENGO GARDIN'S TALE OF TWO CITIES

24. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Donna Serbe-Davis⎪2019 ⎪SAD, Italija⎪Donna Serbe-Davis⎪65 min

Kruzeri mogu biti prekrasan način za upoznati svijet… no ostavlja li ta turistička industrija negativne posljedice na svoje destinacije? Ovaj upečatljivi dokumentarac istražuje to pitanje kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije. Kontroverzna izložba Gardinovih fotografija svojevremeno je potaknula prosvjede i izazvala negodovanje međunarodne zajednice, sablažnjene drastičnim utjecajem globalne kruzerske industrije na Serenissimu. Nezadovoljstvo i napetost i dalje rastu, a reakcije su sve eksplozivnije.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

NOVI BAUHAUS – Život i nasljeđe Moholy - Nagyja / THE NEW BAUHAUS - The Life and Legacy of Moholy-Nagy

25. listopada u 18 sati - URANIA Prostor kreacije

Alysa Nahmias⎪2019 ⎪SAD⎪Opendox⎪89 min

Dvadesetih je godina umjetnik u usponu László Moholy-Nagy predavao na revolucionarnoj školi Bauhaus u njemačkom Weimaru. Moholy se probio kao vizionar, a njegov je princip postao etos njegova djelovanja: educirati umjetnike da žive „sretniji život u modernitetu.“

Motiviran izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata, odjek Moholyjeve umjetničke raznolikosti i tehnoloških mogućnosti i danas se čuje u svijetu umjetnosti.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

GRAD ŽELJA / CITY OF DESIRE

25. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Marcel Prins⎪2019 ⎪Nizozemska⎪Interact⎪56 min

Tek je posljednjih nekoliko desetljeća Tel Aviv ponovno otkrio svoju jedinstvenu ljepotu. Njegov Bijeli grad – skup više od 4.000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila, koje su 1930-ih projektirali europski iseljenici – uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 2003. godine, što je ponovno pobudilo zanimanje za urbani krajolik (i tržište nekretnina) Tel Aviva. Pun zadivljujućih prizora, film u razgovoru s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.

O filmovima razgovaramo s kreativcima. Gledajte nas u emisiji Šta DA? 

FELLINOPOLIS

26. listopada u 20 sati - URANIA Prostor kreacije

Silvia Giuletti⎪2020 Italija⎪iFrame⎪88 min

Film je prilagođen i dostupan osobama s oštećenjem vida putem mobilne aplikacije MovieReading. 

cropano FKU.png

Dobrodošli u svijet Federica Fellinija! O Maestru se mnogo pisalo, njegove nas slike i intervjui salijeću sa svih strana, ali tek su rijetki imali priliku svjedočiti velikanu u akciji na vrhuncu karijere. No prilika nije propuštena. Jedna druga, skrivena, kamera deset je godina (1976.-1986.) bilježila svijet iza Fellinijeva objektiva, prateći zbivanja na redateljevim setovima. Kamera je pripadala njegovom bliskom suradniku, Ferrucciju Castronuovu, a nakon 40 godina snimljene scene napokon su ugledale svjetlo dana, ili mrak kinodvorane. Zaigrani šarmer, predani perfekcionist, lukavi manipulator, Maestro je imao mnogo lica, a u filmu nam ih otkrivaju njegovi najbliži suradnici.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Gledajte nas u emisiji Šta DA?